Booker za "Vremensko utočište" Georgija Gospodinova!

Dobitnici prestižne Međunarodne nagrade Booker su najprevođeniji bugarski pisac, Frakturin autor Georgi Gospodinov i prevoditeljica Angela Rodel za sjajan, originalan roman Vremensko utočištekoji je na hrvatski prevela Ksenija Banović!

Međunarodna nagrada Booker dodjeljuje se od 2005. godine za najbolje književno djelo prevedeno na engleski jezik i objavljeno u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a Georgi Gospodinov prvi je bugarski dobitnik nagrade. Novčanu nagradu od 50.000 funti podijelit će s prevoditeljicom Angelom Rodel koja je na engleski prevela i Fiziku tuge bugarskog autora (prijevod na hrvatski Ksenije Banović)

Žirijem je predsjedala jedna od najznačajnijih i najprevođenijih francuskih spisateljica, Frakturina autorica Leïla Slimani koja je naglasila kako je Vremensko utočište "briljantan roman pun ironije i melankolije" te da "propituje način na koji sjećanje oblikuje naš identitet i našu intimnu priču".

Predsjednica žirija Bookera Leïla Slimani, FSK 2019; autor: Siniša Sunara

Urednica Vremenskog utočišta Sanja Jovičić o knjizi je napisala sljedeće

"U briljantno inventivnom romanu Vremensko utočište, svom tour de forceu, nagrađivani bugarski pisac Georgi Gospodinov propituje osobno i političko biće pozivajući nas da pogledamo u zavodljivo zrcalo sjećanja. Velika priča o vremenskim utočištima koja gradimo onda kada je budućnost otkazana, a sadašnjost nam nije više dom."

Čestitamo dobitnicima!

"Vremensko utočište", naslovnica; izvor: Fraktura