BestBook & Fraktura predstavljaju knjigu mjeseca: "Devet života gospođe Adele" Nade Gašić

Književni magazin BestBook i nakladnička kuća Fraktura u Knjižari Fraktura predstavljaju knjigu mjeseca prema izboru BestBooka. Iz mjeseca u mjesec o njima razgovaraju autori, urednici, prevoditelji, književni kritičari, nakladnici...
Knjiga mjeseca siječnja je Devet života gospođe Adele, treći roman nagrađivane književnice i prevoditeljice Nade Gašić, objavljen 2020. u izdanju Sandorfa.
četvrtak 7. siječnja 2021. u 20 sati u Knjižari Fraktura s Nadom Gašić razgovarat će Miljenko Jergović, a razgovor ćete moći pratiti uživo samo online, na YouTube-kanalu Fraktura Najbolja Literatura, na FB profilu Fraktura – najbolja literatura te na FB stranicama magazina BestBookExpress i 24sata.

Devet života gospođe Adele (Proljeće u Zagrebu 2020.) sastoji se od deset poglavlja koja funkcioniraju kao zasebne priče ili epizode jedne serije, jedne bajke o dva zla i jednog staklenog jajeta.
Gospođa Adela je lik koji nećete zaboraviti, baš kao ni proljeće u Zagrebu 2020., kada su ga posjetili korona virus i Zgzem, frustrirani potres. No, što to znači za život gospođe Adele, solidno imućne udovice iz šireg centra grada, koja priprema proslavu svog osamdesetog rođendana i licitira s oporukom, ne bi li kupila pažnju i naklonost svoje rodbine? Nemoguće je to ispričati ukratko, pa samo spomenimo da Adela grčevito štiti svoj život i rutine, staronormalno, kojega joj vjerojatno nije puno ostalo, za razliku od osamljenosti.
Nada Gašić u ovom romanu pokazuje majstorstvo kombinirajući bajkovitost, grotesku, špijunski realizam, komiku i fantastiku, posežući u već zaboravljenu leksičku riznicu i ispisujući hiperrealističke dijaloge koji se čuju i jasno ocrtavaju agramerske likove i njihove drame. I tlocrt grada koji se zaljuljao svima pod nogama.

Književni razgovor održat će se bez publike, ali moći će se pratiti uživo na YouTube-kanalu Fraktura Najbolja Literatura, na FB profilu Fraktura – najbolja literatura te na FB stranicama magazina BestBookExpress i 24sata.