BestBook & Fraktura knjiga mjeseca: "Štajga ili put u maglu" Ivane Šojat

Književni magazin BestBook i nakladnička kuća Fraktura predstavljaju knjigu mjeseca prema izboru BestBooka, a iz mjeseca u mjesec o njima razgovaraju autori, urednici, prevoditelji, književni kritičari, nakladnici...

BestBookova knjiga mjeseca svibnja novi je roman književnice i prevoditeljice Ivane Šojat Štajga ili put u maglu. U Knjižari Fraktura, u petak 7. svibnja u 20 sati, s Ivanom Šojat i njezinim urednikom Seidom Serdarevićem razgovarat će Emirat Asipi.

Predstavljanje BestBookove knjige mjeseca održat će se u Knjižari Fraktura uz provođenje i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a broj posjetitelja bit će ograničen na 12, stoga vas molimo da se što prije prijavite na [email protected]. Razgovor ćete moći pratiti uživo i na YouTube-kanalu Fraktura Najbolja Literatura, na FB profilu Fraktura – najbolja literatura te na FB stranicama magazina BestBookExpress i 24sata.

Andrija, šef željezničkoga kolodvora u Vinkovcima, popularne štajge, svakodnevno balansira između dvije pustoši, one na željeznici, ali i one u vlastitoj kući. On je dragovoljac Domovinskog rata sa svojim traumama i tugama, živi svjedok vremena kad su Vinkovci, a s njima i Slavonija, bili “pupak svijeta”, ali jednako tako i svjedok propasti ne samo željeznice već i grada. Njegovi sinovi odlučili su prekinuti generacijsku tradiciju rada na željeznici i uputili se na rad u inozemstvo ili sezonski na more. A njegov brak s Katarinom na svakodnevnoj je kušnji učmalosti, dosade i nemogućnosti da se učini promjena. 
Štajga ili put u maglu roman je o Hrvatskoj danas, o zemlji koju napuštaju mladi, u kojoj sve završava kao na slijepom peronu, o ljudima koji moraju pronaći sebe da bi mogli shvatiti druge. O ljubavi, koju treba njegovati poput krhke biljke, o obitelji koja nestaje. Ivana Šojat ispisala je posvetu željeznici i vremenu u kojem je gradić u panonskoj ravnici imao perspektivu, ljudima koji su zaspali i zapeli u noćnoj mori, ali koji imaju nadu da će se iz nje probuditi.