BestBook & Express predstavljaju širi izbor naslova za Nagradu Fric

Za otprilike dva i pol mjeseca, u siječnju 2021. godine, po četvrti put bit će dodijeljena književna Nagrada Fric za najbolju proznu neprevedenu knjigu premijerno objavljenu u Hrvatskoj u razdoblju 1. 7. 2019. – 30. 6. 2020. Dodamo li ovoj četverogodišnjici i godinu dana priprema, mi smo, Express kao organizator, s Nagradom Fric jednom nogom već u prvom pravom malom jubileju, i želimo ih si još puno. Lijepo je dijeliti, a Nagrada Fric dobitniku dodjeljuje i značajna financijska sredstva. No, to svakako nije jedina dobitna dimenzija nagrade, tu je i ugled i ulazak u društvo probranih, i medijski i marketinški poguranac za knjigu i autora i njezin materijalni dio i, možda najvažniji, dobitak za cijelu scenu i kulturu.

Ove pandemijske 2020. godine, u kojoj je sve poremećeno, pa je održavanje ikakvih kontinuiteta teže i dragocjenije, Nagrada Fric se uspijeva držati svog rasporeda, voznog reda, po kojem se kandidati prijavljuju do 1. 9. 2020. godine, pa se utvrđuje valjanost kandidatura, i konačno dobiva popis naslova koji konkuriraju. I ove godine je to više od 50 naslova i izazov za žiri koji ih selektira u dva kruga, pa konačno dodjeljuje Nagradu. Žiri čine, što je posebnost i dio identiteta ove Nagrade, kompetentni čitatelji koji su ostvarili vrhunske rezultate u svojim disciplinama. Poimence: Biljana Romić (predsjednica), Vesna Degoricija, Jagna Pogačnik, Vlado Martek, Hrvoje Klasić i Igor Vikić. 

U prvom krugu se izlučuje 13 kandidata za mobilnu skulpturu žiroskopa, simbola stabilnosti i ustrajnosti koji smo vezali uz Frica, no ove godine je žiri odlučio, zbog istog broja glasova, da širi izbor čini 14 naslova. 

Sve o tim naslovima moći ćete čitati idućih dana u izdanjima 24 sata i Expressa, posebno u Bestbooku od 6. studenog, koji je većim dijelom posvećen Nagradi Fric. Svi tekstovi koji se napišu o knjigama i autorima i podijele na pratećim platformama 24 sata i Expressa i pripadnim društvenim mrežama, sav taj simbolički kapital je još jedna osobitost Nagrade Fric. Uočljivost knjige i autora strelovito raste već i samim uvrštenjem u širi izbor Nagrade. Lani je jedan autor užeg izbora, koji nije dobio Nagradu, rekao da nema ni blizu domaće nagrade (što nam je žao) koja toliko dobro i opsežno predstavi knjigu i autora kao Nagrada Fric, i laskavo i uhu ugodno dodao: svaka vam čast. Druga je pak autorica rekla da otkada joj je knjiga ušla u širi, pa u uži izbor, prodaja je silno porasla. Drago nam je što je tako.

Ove godine će ipak nešto biti drugačije. Samo proglašenje naslova koji ulaze u širi izbor bit će fizički održano u Knjižari Fraktura, u četvrtak 5. 11. od 20 h, uz prijenos uživo na stranici 24 sata i Facebook-stranici Nagrade Fric. U programu sudjeluju Biljana Romić, predsjednica žirija, Jagna Pogačnik, članica žirija, i Kruno Lokotar, koordinator Nagrade. Ubuduće će ista knjižara, kao partner prvog petka u mjesecu predstavljati Bestbookovu knjigu mjeseca uz prisustvo autora, urednika, kritičara, prevoditelja, već po potrebi. Novi važan program je dakle na pomolu. 

Također, ove godine se proglašenje šireg izbora odvija i pod egidom Premium programa Interlibera, u znak podrške naporu i organizaciji Zajednice knjižara i nakladnika pri HGK-u, koja se spremila na mogućnost otkazivanja Interlibera pa uz potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba, pripremila program "Knjiga svima i svuda" čiji se festivalski dio odvija pod egidom već (pre)poznatog Premium programa u koji je kao prvi ušlo i ovo proglašenje. Idućih dana ćete moći kupovati online i gledati interliberske programe na stranici www.znk/knjiga-svima-i-svuda, a bit će prisutni i na internetskim stranicama 24 sata, Expressa i HTV-a, koji je i dobar dio termina svojeg televizijskog Trećeg programa ustupio Premium programu. Tako je korona nehotice umnožila arhive i raširila Interliber, i ne samo njega, uzduž i poprijeko zemlje, televizije i interneta. 

Proglašenje šest naslova koji će ući u uži izbor Nagrade Fric planirano je za početak prosinca, kad bi se trebao održati Sa(n)jam knjige u Puli, i nadamo se da će se baš tamo i uživo dogoditi, a svakako vas nećemo uskratiti za prijenos događanja, ni u kojem slučaju. Ime četvrtog dobitnika/ice, nakon Damira Karakaša za Sjećanje šume, Jurice Pavičića za Crvenu vodu i Darka Cvijetića za Schindlerov lift, doznat ćemo početkom 2021. godine, nadamo se svima sretnije, a da će to biti dobitniku/ici, u to možete biti sigurni.

 

Kruno Lokotar