Albertine Prize osvojio prijevod knjige "I djeca njihova za njima"!

Ove godine Albertine Prize odlazi engleskom prijevodu knjige I djeca njihova za njima francuskog autora Nicolasa Mathieua. Autor i prevoditelj William Rodarmor proglašeni su dobitnicima u srijedu 8. prosinca u knjižari Albertine Francuskog veleposlanstva u New Yorku, a odnose nagradu od 10.000 dolara.

Roman I djeca njihova za njima, nagrađen prestižnom Prix Goncourt 2018., tako je dospio i u fokus američke čitateljske publike, kojoj ga je prethodno predstavio književni kritičar Thomas Chatterton Williams u časopisu The New York Times.

Gaëtan Bruel, kulturni savjetnik Veleposlanstva, prilikom proglašenja dobitnika naveo je kako roman I djeca njihova za njima "istražuje desetljeće čija goruća pitanja – roda i seksualnosti, deindustrijalizacije, ekologije i drugog – zapanjujuće nalikuju na naša".

Albertine Prize dodjeljuje se od 2017. godine za najpopularnije francuske naslove među američkim čitateljima koji su nedavno prevedeni na engleski jezik. Isto tako, "teži istaknuti književna djela autora iz brojnih zemalja u kojima se govori francuski, podsjećajući nas da jezici i književnost nadilaze granice".